Kromě všech dobrot a stánků s rozličným zbožím je přichystána také živá hudba, grilování, soutěž mezi profesionálními kuchařskými týmy.
Tři dny
|
Švestkové trhy jsou vedle adventních a velikonočních pravidelnou akcí na hlavním budějovickém náměstí. Letos čekají na návštěvníky denně od 9 do 18 hodin. Nabízejí výrobky lidových řemesel, sortiment pěstitelů ovoce a zeleniny a další zboží. Všechny prodejní stánky budou dřevěné.
Letošní novinkou je Budějcké posvícení. To bude každý den od 11 do 21 hodin. Na náměstí vyroste velký stan, ve kterém budou zúčastněné gastronomické týmy jihočeských podniků připravovat jídla ze své kuchyně k ochutnání za příznivé ceny. Speciálně se pak utkají o nejlepší Budějovické žebro na Roudenském zelí.
Soutěž vyvrcholí v pátek po 19. hodině. Oceněný kuchař a restaurace získají vavřín vítězství a bečku zelí k tomu.
V rámci posvícení bude vždy od 14 hodin hrát živá hudba. O tu se postarají kapely Dudlajda, Lidofolk, Budvar Quintet, Heligonky a Kameňáci. Vedle dalších dobrot jako placky, polévky, bramboráky či uzené klobásy organizátoři na každý den slibují také grilované prasátko a noblesní tatarák.
Posvícením bude provázet gastronomický odborník a zároveň jeden z hlavních organizátorů Petr Stupka z Českých Budějovic. Diváky nechá rovněž nahlédnout do svého kulinářského umění.
Podle něj je na jihu Čech spousta kvalitních surovin, ale pokud jde o kuchyni, jsou třeba České Budějovice známé pouze pivem. Což je prý škoda, a proto by byli organizátoři rádi, kdyby se třeba právě Budějovické žebro na Roudenském zelí stalo místní specialitou.