Švestkové trhy v Českých Budějovicích.

Švestkové trhy v Českých Budějovicích. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Při posvícení bude na náměstí vařit i známý kulinář Petr Supka

  • 1
Ode čtvrtka do soboty provoní hlavní českobudějovické náměstí tradiční Švestkové trhy a nově také Budějcké posvícení. Návštěvníci si pochutnají na cmundě, guláši, klobáskách, koláčích, buchtách i dalších jihočeských pochoutkách.

Kromě všech dobrot a stánků s rozličným zbožím je přichystána také živá hudba, grilování, soutěž mezi profesionálními kuchařskými týmy.

Tři dny
na náměstí

Švestkové trhy jsou denně od 9 do 18 hodin. Nabízejí tradiční sortiment doplněný ovocem a zeleninou. Budějcké posvícení pokračuje denně od 11 do 21 hodin. Prezentuje se na něm 11 gastronomických společností. Nabízí živou hudbu, každý večer pečené prasátko a tatarák a také soutěž o nejlepší Budějovické žebro na Roudenském zelí.

Švestkové trhy jsou vedle adventních a velikonočních pravidelnou akcí na hlavním budějovickém náměstí. Letos čekají na návštěvníky denně od 9 do 18 hodin. Nabízejí výrobky lidových řemesel, sortiment pěstitelů ovoce a zeleniny a další zboží. Všechny prodejní stánky budou dřevěné.

Letošní novinkou je Budějcké posvícení. To bude každý den od 11 do 21 hodin. Na náměstí vyroste velký stan, ve kterém budou zúčastněné gastronomické týmy jihočeských podniků připravovat jídla ze své kuchyně k ochutnání za příznivé ceny. Speciálně se pak utkají o nejlepší Budějovické žebro na Roudenském zelí.

Soutěž vyvrcholí v pátek po 19. hodině. Oceněný kuchař a restaurace získají vavřín vítězství a bečku zelí k tomu.

V rámci posvícení bude vždy od 14 hodin hrát živá hudba. O tu se postarají kapely Dudlajda, Lidofolk, Budvar Quintet, Heligonky a Kameňáci. Vedle dalších dobrot jako placky, polévky, bramboráky či uzené klobásy organizátoři na každý den slibují také grilované prasátko a noblesní tatarák.

Posvícením bude provázet gastronomický odborník a zároveň jeden z hlavních organizátorů Petr Stupka z Českých Budějovic. Diváky nechá rovněž nahlédnout do svého kulinářského umění.

Podle něj je na jihu Čech spousta kvalitních surovin, ale pokud jde o kuchyni, jsou třeba České Budějovice známé pouze pivem. Což je prý škoda, a proto by byli organizátoři rádi, kdyby se třeba právě Budějovické žebro na Roudenském zelí stalo místní specialitou.