Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Připravte si králičí roládu s liškami podle šéfkuchaře, nebudete litovat

  10:49aktualizováno  10:49
V dalším díle jihočeského kuchařského putování s Petrem Stupkou se podíváme za šéfkuchařem hotelu Dvořák v Táboře Martinem Svatkem. Prozradil, jak zahušťovala zelí jeho babička a nabídl i netradiční recept na roládu z králíka.

Petr Stupka (vlevo) s šéfkuchařem Martinem Svatkem připravují králičí roládu. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Nejenom sportovci, ale také kuchaři a cukráři mají své národní týmy, které reprezentují na soutěžích a olympiádách. To se ví, že vařit v nároďáku nemůže každý, kdo udrží nůž. Na druhou stranu to není nemožné třeba pro kluka z Mladé Vožice u Tábora. Právě odtud pochází Martin Svatek, kterého navštívil gastronomický specialista Petr Stupka při svém putování za jihočeskými lahůdkami. 

Svatek je šéfkuchařem hotelu Dvořák v Táboře a už pátým rokem je v národním týmu kuchařů a cukrářů České republiky. A vaří českou ba přímo jihočeskou klasiku v elegantním provedení.

Petr Stupka (vlevo) s šéfkuchařem Martinem Svatkem.

Petr Stupka (vlevo) s šéfkuchařem Martinem Svatkem.

Například pozvolna pečené kolínko z jehněte na kočičáku a k tomu ve víně povařené a pak pečené šalotky. Nebo roláda z králíka s kynutou cmundou a bramborovými šiškami doplněná špenátem. A další klasika, pečená kachna s bosáky a červené zelí.

"Bosáky, tedy bramborové knedlíky, vaří Martin Svatek z poloviny vařených a poloviny syrových brambor a jeho úprava červeného zelí je unikátní. Podle své babičky zahušťuje zelí strouhaným perníkem a ochucuje višňovou marmeládou," podotýká Stupka.

králík podle svatka

Celého králíka vykostěte a maso seřezejte tak, aby vznikl plát masa. Pokud chcete, můžete si zvlášť upravit hřbet a zvlášť stehna a vytvořit menší rolády nebo závitky. Posoleného králíka plňte směsí podušených lišek, vajec a rozsekaných odřezků masa z králíka. Případně můžete fáš nastavit kouskem kuřecího masa z prsíček. Přidejte sůl, trochu drceného kmínu a petrželovou nať. Pak za pomoci alobalu roládu stočte, pevně ji utáhněte a podlitou ji velmi zvolna pečte. Maximálně na 100 stupňů asi hodinu. Svatek peče králíka zabaleného do fólie asi hodinu a půl při teplotě 85 stupňů. Kosti a další ořezky z králíka pečte s cibulí a kořenovou zeleninou a kousky slaniny zvlášť nejprve při nízké teplotě a pak při vyšší. Když se vše vypeče, přidejte hořčici. I tu je nutné osmahnout a pak šťávu zalijte vývarem, důkladně vše provařte a propasírujte. Vzniklou omáčku můžete zjemnit trochou másla a při podávání jí podlijte pod váleček králičí rolády. Jako přílohu doporučuje Svatek kynutou cmundu, bramborové šišky osmahnuté na voňavé slanině a trochu na cibuli dušeného listového špenátu.

 Jak říká Svatek nejvíc ho baví kombinovat a tvořit zajímavé přílohy a doplňky. "Maso člověk upeče tradičně, třeba candáta, ale když k němu připravíme bramborovou kaši s ořechy a smetanou a troškou česneku a bylinek, je to paráda. Velmi populární jsou u nás třeba na sádle smažené koblížky s krémem ze smetany, rumu a žloutků a stejně tak kynutý tvarohový knedlíček s borůvkovým žahourem," popisuje šéfkuchař svoje kuchařské drahokamy.

"Já osobně mám nejraději kachnu, sůl, kmín a pěkně pozvolna upéct a dvoje knedlíky a zelí, to je moje nejmilovanější jídlo. I doma vařím rád. Samou poctivou domácí kuchyni, třeba ptáčky, roštěnku a tak," dodává Svatek.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na farmě Jiřího Netíka (na snímku) pracují handicapovaní i lidé, kteří se cítí...
Farmář zaměstnává v sadech postižené i lidi, kteří utíkají před stresem

Jiří Netík se svými třemi bratry dává práci zdravotně handicapovaným lidem na své farmě na Vltavotýnsku už od 90. let. Teď už je má jako kmenové zaměstnance,...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Stanislav Pilát z Tálína na Písecku si doma čistí krev pětkrát týdně. Mobilní...
Jsem sám sobě sestřičkou, říká první jihočeský pacient s domácí dialýzou

Podnikatele Stanislava Piláta z Tálína zradily ledviny loni v lednu. Rok a půl dojížděl na hemodialýzu do písecké nemocnice, ale od letošního července už si...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.