Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Probouzím se s receptem v hlavě, říká autorka jihočeské biokuchařky

  18:07aktualizováno  18:07
Na počátku byla alergie a spousty léků. Proto Lenka Žák začala vytvářet vlastní recepty a studovat svou psychiku. Žák, známá také jako Biolenka, nyní pokřtila svoji první biokuchařku s názvem Víme, co jíme. Vaří v ní bez masa, vajec a mléka. Publikace je první svého druhu na jihu Čech.

Lenka Žák z Českých Budějovic, známá také jako Biolenka, pokřtila svoji první biokuchařku s názvem Víme, co jíme. Vaří v ní bez masa, vajec a mléka. | foto: FOTO: David Veis

Knihu s názvem Víme, co jíme s podtitulem Vědomé vaření pokřtila Lenka Žák  v budějovickém knihkupectví Kanzelsberger. Jak pracovat s pohankou, jáhly, rýží, špaldou nebo ječmenem, ale i recepty na makový jahelník nebo pohankovou pomazánku najdou lidé právě v její výpravné publikaci.

Zdobí ji vždy celostránková fotografie výsledného produktu. "Vím, odkud jídlo pochází, beru zodpovědnost za své zdraví, psychické i fyzické, šetřím peníze za nákup přebytečného jídla, beru ohled na přírodu. To vše pro mě znamená vědomé vaření," líčí třicetiletá kuchařka. 

Všechny recepty v její první knize jsou původní.

"Často jsem na ně přicházela na procházkách v přírodě a ve snech. Probouzela jsem se například s novým receptem v hlavě a byla jsem zvědavá, až jídlo ochutnám, jestli bude takové jako ve snu," popisuje žena, kterou Jihočeši znají jako Biolenku.

Další nápady vznikaly, když jí zbyla navařená surovina. "Máte třeba kotel jáhel, tak přemýšlíte, co s ním. Zjistíte, že pohanku můžete zpracovat do polévek, hlavního jídla, dezertů i pomazánek," říká.

Biolenčiným prvním strávníkem je vždy její manžel, spisovatel David Jan Žák. "To víte, že někdy řekne: To se nedá jíst. Některé recepty měly spoustu variant, než byly vůbec k jídlu," usmívá se.

Inspirací jsou pro ni také kurzy vaření a poradenství v oblasti zdravé výživy. Od roku 2009 vede praktické kurzy zdravého vaření. lidé ji znají i z rozhlasového pořadu o vaření, který vede s manželem od roku 2009.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ředitel Samsonu Daniel Dřevikovský.
Zákazníci se k nám začínají vracet, říká ředitel pivovaru Samson

V Českých Budějovicích platívalo, že od jihu po Rudolfovskou třídu vládne Samson, dále pak Budějovický Budvar. Samson však ustoupil ze slávy. Významnou pozici...  celý článek

Stanislav Pilát z Tálína na Písecku si doma čistí krev pětkrát týdně. Mobilní...
Jsem sám sobě sestřičkou, říká první jihočeský pacient s domácí dialýzou

Podnikatele Stanislava Piláta z Tálína zradily ledviny loni v lednu. Rok a půl dojížděl na hemodialýzu do písecké nemocnice, ale od letošního července už si...  celý článek

V obecním bytě v tomto domě v Besednici žila naposledy rodina Branislava...
Unesené děti žily naposledy s rodiči v Besednici, sousedům vadil křik

Děti skoro nevycházely ven. Podle místních se občas z domu ozýval křik. MF DNES zjistila, že Branislav Sloboda a Anita Lackóová, kteří v pátek unesli své syny...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.