Výlov rybníka Rožmberk na Třeboňsku.

Výlov rybníka Rožmberk na Třeboňsku. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Výlov Rožmberka láká tisíce lidí. Umem rybářů i řízky baštýřek

  • 6
Ještě za šera se rybáři pustili do výlovu Rožmberka - největšího českého rybníku. Z hráze je sledovaly davy lidí, kteří později u stánků ochutnávali dobroty připravené z právě vylovených ryb. Výlov s doprovodným programem potrvá do neděle.

I třeboňské rybáře letos trápí extrémní sucho. Podle ředitele Rybářství Třeboň Josefa Malechy to ale zákazníci při výlovech ani na vánoční tabuli nepoznají.

V loňském roce vydal největší český rybník 130 tun ryb, v tom letošním se čeká podobná nadílka. Tradičně dominují kapři, ale nechybí ani další druhy ryb, například štiky, candáti, sumci nebo býložraví amuři.

Výlov potrvá až do neděle, první zátah každý den začíná v sedm hodin ráno. Sehrané rybáře přijedou o víkendu sledovat tisíce lidí z celé republiky. Připraveno je pro ně parkoviště a hlavně stánky s rybími specialitami, mezi kterými nechybí ani mimořádně oblíbené řízky třeboňských baštýřek. Kdo si bude chtít domů odnést rybu živou, může si ji na hrázi také koupit.

Pro veřejnost budou otevřené i sádky pod hrází. Lidé si tam dozvědí zajímavosti z rybářské historie a mohou si také osahat tradiční rybářské náčiní.

Rozloha Rožmberku je 647 hektarů a vejde se do něj téměř šest milionů kubíků vody. Jen jeho vypouštění trvá čtrnáct dní. Sypaná hráz rybníka, jehož stavbu dokončil Jakub Krčín z Jelčan v roce 1590, je dlouhá přes dva kilometry. Největší hloubka rybníku je 10 metrů.