Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šéf nejvlídnější jihočeské restaurace vařil i na ambasádě v Kazachstánu

  9:04aktualizováno  9:04
Restaurace Lanovka v Lipně nad Vltavou zvítězila v soutěži o nejpřívětivější turistickou provozovnu v jižních Čechách. Podnik sází na čerstvé sezónní potraviny a milý přístup. Jeho šéf přitom začínal jako pomocník kuchaře a jako osmnáctiletý vařil na ambasádě tisíce kilometrů od domova českou svíčkovou.

Restaurace Lanovka v Lipně nad Vltavou byla v soutěži Usměj se na turisty vyhlášena jako nejpřívětivější turistická provozovna v Jihočeském kraji. Na snímku drží speciální certifikát její šéf David Čermák. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

V samoobslužné Lanovce sázejí na individuální přístup k hostům a také na čerstvé suroviny. "Tlačím na kuchaře, aby nevařili z polotovarů. Když chtějí hosté smažený sýr, ať jim ho sami nakrájejí z cihly a obalí místo toho, aby jim nabízeli nějaký mrazený papundekl. V sezoně nabízíme liškové ragú nebo švestkové koláče," říká ředitel restaurace Lanovka David Čermák.

Restaurace Lanovka v Lipně nad Vltavou byla v soutěži Usměj se na turisty

Restaurace Lanovka v Lipně nad Vltavou.

Jako maturant hotelové školy v kuchařském oboru si klidně stoupne v nabité sezoně ke sporáku. Točí pivo, pomůže kde je nejvíc potřeba. Svým lidem beze studu říká, že začínal stejně jako oni od píky jako pomocník kuchaře a nejvíc zkušeností si přivezl ze zahraničních restaurací.

Už v osmnácti letech odjel do Kazachstánu, kde rok a půl vařil pro českou ambasádu. „V restauraci přes sedm tisíc kilometrů od domova jsme vařili svíčkovou, dělali domácí pražskou šunku, dobrý guláš a točili české pivo,“ vrací se ve vzpomínkách do svého prvního lukrativního angažmá v cizině.

Druhé místo obsadil budějovický City restaurant

Po návratu z Kazachstánu nastoupil do budějovického hotelu Solná brána proslulého jednou z nejprestižnějších restaurací v krajském městě. V Budějovicích vařil například také v dobách majitelů Hartlových v Gomelu, v Třeboni v rybí restauraci Šupina & Šupinka. Nejvíc zkušeností si ale přivezl z desetileté praxe v restauracích v italském jižním Tyrolsku.

„Tam mě naučili, že restaurace není o kuchaři, číšníkovi nebo šéfovi, ale o celém týmu. V letní i zimní sezoně obsluhujeme denně kolem 400 hostů, mimo sezonu tak 50 lidí, “ říká Čermák.  Jako šéf společnosti Dansen řídí celkem 70 zaměstnanců. S rodinou žije v Budějovicích, lipenský personál ale kontroluje denně.

Smyslem projektu Usmějme se na turisty je upozornit na důležitost vlídného a milého chování k návštěvníkům jižních Čech. Soutěž, za níž stojí Jihočeský kraj a krajská centrála cestovního ruchu  ale po středečním ocenění vítězné restaurace nekončí, anketa bude mít další kola. Najdete ji na webu usmejmesenaturisty.cz.

Lidé hlasovali celkem pro 40 provozoven v jižních Čechách. Druhé místo obsadil budějovický City restaurant a třetí českobudějovické informační centrum.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Lipno u Nové Pece (říjen 2017).
Hladina Lipna kvůli suchu klesla, místy je jen v původním korytu Vltavy

Hladina lipenské vodní nádrže vzhledem k letnímu suchu výrazně klesla. Momentálně zásobní prostor přehrady zadržuje 171 milionů krychlových metrů vody a je...  celý článek

Na farmě Jiřího Netíka (na snímku) pracují handicapovaní i lidé, kteří se cítí...
Farmář zaměstnává v sadech postižené i lidi, kteří utíkají před stresem

Jiří Netík se svými třemi bratry dává práci zdravotně handicapovaným lidem na své farmě na Vltavotýnsku už od 90. let. Teď už je má jako kmenové zaměstnance,...  celý článek

Stanislav Pilát z Tálína na Písecku si doma čistí krev pětkrát týdně. Mobilní...
Jsem sám sobě sestřičkou, říká první jihočeský pacient s domácí dialýzou

Podnikatele Stanislava Piláta z Tálína zradily ledviny loni v lednu. Rok a půl dojížděl na hemodialýzu do písecké nemocnice, ale od letošního července už si...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.