V samoobslužné Lanovce sázejí na individuální přístup k hostům a také na čerstvé suroviny. "Tlačím na kuchaře, aby nevařili z polotovarů. Když chtějí hosté smažený sýr, ať jim ho sami nakrájejí z cihly a obalí místo toho, aby jim nabízeli nějaký mrazený papundekl. V sezoně nabízíme liškové ragú nebo švestkové koláče," říká ředitel restaurace Lanovka David Čermák.
Jako maturant hotelové školy v kuchařském oboru si klidně stoupne v nabité sezoně ke sporáku. Točí pivo, pomůže kde je nejvíc potřeba. Svým lidem beze studu říká, že začínal stejně jako oni od píky jako pomocník kuchaře a nejvíc zkušeností si přivezl ze zahraničních restaurací.
Už v osmnácti letech odjel do Kazachstánu, kde rok a půl vařil pro českou ambasádu. „V restauraci přes sedm tisíc kilometrů od domova jsme vařili svíčkovou, dělali domácí pražskou šunku, dobrý guláš a točili české pivo,“ vrací se ve vzpomínkách do svého prvního lukrativního angažmá v cizině.
Druhé místo obsadil budějovický City restaurant
Po návratu z Kazachstánu nastoupil do budějovického hotelu Solná brána proslulého jednou z nejprestižnějších restaurací v krajském městě. V Budějovicích vařil například také v dobách majitelů Hartlových v Gomelu, v Třeboni v rybí restauraci Šupina & Šupinka. Nejvíc zkušeností si ale přivezl z desetileté praxe v restauracích v italském jižním Tyrolsku.
„Tam mě naučili, že restaurace není o kuchaři, číšníkovi nebo šéfovi, ale o celém týmu. V letní i zimní sezoně obsluhujeme denně kolem 400 hostů, mimo sezonu tak 50 lidí, “ říká Čermák. Jako šéf společnosti Dansen řídí celkem 70 zaměstnanců. S rodinou žije v Budějovicích, lipenský personál ale kontroluje denně.
Smyslem projektu Usmějme se na turisty je upozornit na důležitost vlídného a milého chování k návštěvníkům jižních Čech. Soutěž, za níž stojí Jihočeský kraj a krajská centrála cestovního ruchu ale po středečním ocenění vítězné restaurace nekončí, anketa bude mít další kola. Najdete ji na webu usmejmesenaturisty.cz.
Lidé hlasovali celkem pro 40 provozoven v jižních Čechách. Druhé místo obsadil budějovický City restaurant a třetí českobudějovické informační centrum.