Věřím, že získám michelinskou hvězdu, říká šéfkuchař z Tábora

  12:03
Když byl Martin Svatek malý, rád se motal babičce v kuchyni. Teď je šéfkuchařem v táborské restauraci, je členem reprezentačního týmu kuchařů a věří, že jednou získá michelinskou hvězdu. Zároveň říká, že nejdůležitější hvězdy jsou jeho hosté.

I když si své pivo v Masných krámech Martin Svatek vychutnal, přednost dává dobrému bílému vínu. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Hosta si musí obsluha i kuchař hýčkat, aby se rád vrátil. Nese přece živobytí. Martin Svatek, šéfkuchař restaurace Goldie v táborském hotelu Nautilus, se tímto heslem řídí už pěkných pár let.

Věří, že jednou získá michelinskou hvězdu, což je v kuchařském světě obdoba Oscara. Dokonce už napsal na francouzskou centrálu, aby si hodnoticí komisaři do svých cest po Čechách zařadili i Tábor.

Martin Svatek

Šéfuje restauraci Goldie v táborském hotelu Nautilus. Ta pro rok 2013 získala 6. místo v kategorii TOP 10 Jídlo v celostátním hodnocení v Maurerově výběru Grand Restaurant. Rodák z Mladé Vožice se kuchařem vyučil v Pelhřimově, provozoval i vlastní restauraci. Už několik let je členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, s nímž si přivezl medaile z kuchařské olympiády IKA v Erfurtu, soutěže FHA Culinary Challenge v Singapuru či NRA Culinary Show v Chicagu. Vařil s národním týmem i v sídle OSN v New Yorku. Specializuje se na českou kuchyni a inspirací mu byla babička. S manželkou Janou, která je geodetkou, mají dcery Martinu (6) a Janu (3) a žijí v Košicích u Tábora. 

"Bohužel, i když mi potvrdili, že o těch opravdu dobrých restauracích u nás vědí, zatím mají kvůli kapacitě v itineráři jen Prahu. Ale popřáli mi hodně štěstí," konstatuje štíhlý muž, který si kuchařinu vybral jako životní profesi už v 5. třídě.

"Motal jsem se babičce v kuchyni pod nohama, ale teprve když běžel v televizi seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka, rozhodl jsem se, že tohle bude můj život," se smíchem přiznává Svatek.

Tvrdí, že jednou za půl roku by povinně měli vidět všichni naši kuchaři a hospodští filmy Grand restaurant pana Septima a Obsluhoval jsem anglického krále. "Pak by to v hospodách hned vypadalo jinak," míní.

Sám je pyšný na své řemeslo a hrdě nosí i rondon, což je vlastně kuchařská uniforma. Z několika návštěv ve Francii ví, že když tam jde kuchař v rondonu po ulici, lidé ho zdraví. "Tady by si mysleli, že jsem se zbláznil. Když jdu na plac do restaurace, nosím zase takovou rondonovou košili," dodává s tím, že začínal jako stovky dalších kuchařů po škole a tak trochu se hledal.

Správný směr mu ale ukázal hned jeho první šéf Pavel Daute, s nímž se potkal v restauraci u Knížecího rybníka a pak v hotelu Mašát.

"Říkal, že když se mi jídlo bude líbit vzadu v kuchyni, host z toho taky bude nadšený. A když začnu švindlovat, tak bude smutno i na place," vysvětluje filozofii, kterou vyznává dodnes. Podle něj je kuchařina velká zodpovědnost a taky zábava, protože dobrá hospůdka musí být příjemným místem, kam lidé rádi zajdou.

Na vlastní kůži si pár let rovněž vyzkoušel v Táboře provozovat s kamarádem vlastní restauraci U kalicha, kde nabízeli grilovaná jídla. Každodenní pracovní vytížení mu ale trochu svazovalo ruce.

S národním týmem vozí medaile ze světových soutěží

"Nechtěl jsem být někde zašitý v kuchyni, toužil jsem ukázat, co dovedu. Přes různé kuchařské soutěže jsem se před sedmi lety dostal do národního týmu," říká Martin Svatek, který se díky tomu podíval do světa, kde se rozhodně neztratil. Důkazem toho jsou i medaile, které si z nejrůznějších kuchařských klání odvezl.

Jeho touha nespokojit se s průměrem ho přivedla na post šéfkuchaře hotelu Dvořák v Táboře a poté do kuchyně hotelu Nautilus. Netouží po Praze. Dobře ví, že tam by byl jen jeden z řady těch nejlepších.

"Nepotřebuju ani vlastní hospodu. Hostům je jedno, jestli je moje, nebo jiného majitele. Jdou za tím, co je dobré. A to jim nabízím," konstatuje s tím, že má celou restauraci na starosti, takže ho najdete nejen v kuchyni, ale i mezi stoly.

Na jídelníčku má maximálně devět jídel. Tvrdí, že důležité je, aby pokrm chutnal vždycky stejně. "Je snadné uvařit jednou výborně, ale podstatné je, aby to tak bylo i podesáté. Když jdete k babičce na kachnu, dokážete si představit, jak chutná, a netoužíte po nějakém experimentu na pomerančích. Nebojme se našich typických jídel," vysvětluje důvod, proč hostům nenabízí cizokrajné pokrmy.

Ačkoliv za sebou nemá žádnou dlouhou zahraniční zkušenost, snaží se cestovat po Evropě a nakukovat pod ruce těm nejlepším. "Byl jsem v Lyonu u Paula Bocuse, který má tři michelinské hvězdy. Bude mu devadesát, ale stále je pro své hosty v restauraci. A ke čtyřicátinám se chystám do Vídně do restaurace Steirereck, která je hodnocená jako devátá nejlepší na světě," plánuje. Každá taková cesta je pro něj tak trochu špionážní a snaží se vždy najít nějakou inspiraci, kterou si přiveze do Tábora.

Pořád sbírá kuchařky, i ty hodně staré, a dobré a vyzkoušené recepty si píše do pořádně tlustého sešitu, aby mu dlouho vydržel. Stejně tak rád vaří doma pro rodinu. Nejvíc mu chutná kachna s knedlíkem a kysaným bílým zelím, které ochucuje jen osmahnutou cibulkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Majitel stavební firmy o zámku v Chlumu: Dvě patra jsou nazdobená, ale krov hnije

28. března 2024

Premium Zástupci firem, které se podílely na rekonstrukci zámku v městysu na Jindřichohradecku, upozornili...

Kemp mě utvrdil v tom, že se chci elektrotechnice věnovat víc do hloubky

29. března 2024  9:57

Chce si udělat maturitu a pokračovat dál na vysokou školu. Rád by se elektrotechnice věnoval více...

Vyždímali jsme se do maxima, hlesl Doudera. Konečně se dostane ze zimáku

29. března 2024  7:26

Hokejisté Motoru České Budějovice ve čtvrtfinále extraligy s třineckými Oceláři dokázali smazat...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Majitel stavební firmy o zámku v Chlumu: Dvě patra jsou nazdobená, ale krov hnije

28. března 2024

Premium Zástupci firem, které se podílely na rekonstrukci zámku v městysu na Jindřichohradecku, upozornili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...