Čtrnáctiletý Denis Linhart chodí do osmé třídy Základní školy Bernarda Bolzana v Táboře a chtěl by se stát kuchařem | foto: Petr Lundák, MF DNES

Školák připravil kapra líp než kuchaři. V soutěži skončil druhý

  • 17
Jeho soupeři si vzali na páteční kulinářskou soutěž profesionálů Český kapr volno v práci, Denis Linhart nesl omluvenku do ředitelny. Do dvanáctky finalistů se mezi seniory poprvé v jedenáctileté historii soutěže probojoval i školák. A skončil druhý.

„Pan ředitel ví, že chodím už dlouho k šéfkuchaři Martinu Svatkovi do hotelu Nautilus. A tak mě na soutěž pustil,“ svěřil se 14letý žák osmé třídy z táborské Základní školy Bernarda Bolzana ve sněhobílém rondonu a vysoké kuchařské čepici.

Svým věkem by spíš zapadl do soutěžní kategorie juniorů. Když mu Svatek nabídl, jestli si nechce vyzkoušet vaření na pódiu před diváky a porotci, místo v juniorech už nebylo volné. A tak musel do seniorů.

Účastníky finále, které bylo součástí přehlídky Gastrofest, vybírala porota z korespondenčního kola a Denisovy podklady receptu s fotografií pečeného filetu z kapra s bramborovou kaší, karamelizovanou mrkví a květákem a bazalkovo-pistáciovým pestem ho posunuly do dvanáctky nejlepších.

Do finále na budějovickém výstavišti dorazila kuchařská elita z celé republiky, nejmladší amatérský kuchtík ale neměl čas stresovat se z výčtu úspěchů svých předchůdců. Los ho poslal na pódium hned jako druhého v pořadí. Diváci při jeho zručných a rychlých pohybech neměli šanci poznat, že není profesionálem, nebo aspoň žákem hotelové školy.

Chce se stát kuchařem a vyjet do světa

Denisův kuchařský koncert se líbil také porotcům, i když už na sklonku pětačtyřicetiminutového limitu zkušeně odhadli, že pokrm nestihne dokončit včas. Nakonec se ukázalo, že čas přetáhl o dvě minuty. Při degustaci ale byli spokojeni.

„Jeho kapr je chutnější než předchozí. Má dobře ochucené i pyré, celé jídlo je lehké a lahodné. Kdybych dostal něco takového na talíři aspoň v půlce našich restaurací, byl bych spokojen,“ podotkl jeden z porotců Eduard Levý, který učí gastronomii na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Když si poté porotci vzali Denise mezi sebe ke stolu a probírali s ním jeho kulinářský výtvor, bylo na něm vidět, že pozorně „hltá“ každé jejich slovo.

„Nečekal jsem, že vařit v soutěži je tak těžké. Toto jídlo jsem už dělal čtyřikrát a vždycky to bylo v pohodě. Dnes to byl stres. Jsem spokojený, jen příště musím opéct víc tu rybu na kůži,“ popsal Linhart.

Nadšenec, který už odmala nejraději sledoval kulinářský pořad Kluci v akci, tráví už dva roky volný čas v hotelové kuchyni Martina Svatka a chce se sám stát kuchařem.

„Nejvíc mě baví francouzská a italská kuchyně. Chtěl bych si udělat gastronomickou školu a pak jít na zkušenou do světa. Do Francie, Itálie, nebo nějaké severské země,“ plánuje osmák, který se už od první třídy učí angličtinu, od třetí přidal němčinu a uvažuje o francouzštině.

„Má našlápnuto být dobrým kuchařem. Ve své první soutěži skončil druhý za Markem Schoberem, který nyní pracuje v Rakousku,“ řekl Jindřich Žydek z pořádající Asociace kuchařů a cukrářů ČR.