Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Radek Miča, MAFRA

Štědrovečerních kaprů je dostatek, nejlevněji rybu pořídíte na sádkách

  • 2
Rybáři mají týden před svátky pro Jihočechy hned dvě dobré zprávy. Ryb na štědrovečerní stůl je dost a cena zůstává stejná jako vloni. Nejlevněji pořídíte vánoční rybu na sádkách.

Nejvíc šupináčů se sice v kraji prodá až v posledních třech dnech před Štědrým dnem, první nadšenci si ale pro vánočního kapra na sádky chodí už teď. Právě zde jsou také ceny nejnižší.

Co radí kuchař

Známý budějovický kuchař Petr Stupka říká, že nejlépe se pracuje s kaprem o váze mezi 2,5 až 3 kilogramy. Na syrovou rybu by se neměl kapat citron. Změní to chuť masa. A na čem kapra smažit? Petr Stupka je zastáncem sádla. To lze kombinovat i napůl s olejem. Naše babičky často smažily na dvou třetinách sádla a třetině přepuštěného másla.

Například na třeboňských sádkách lidé za kilogram kapra první třídy, tedy do 2,5 kilogramu, zaplatí 69 korun, výběr je o desetikorunu dražší. Oproti prodeji u stánků tak mohou zákazníci ušetřit až desetikorunu na kile.

"Našim odběratelům letos doporučujeme koncovou cenu pro zákazníky od 75 do 79 korun za kilogram kapra první třídy, u výběru by se měla pohybovat zhruba o deset korun výš," řekl Rudolf Provázek, ředitel společnosti Fish Market, která zajišťuje odbyt pro skupinu Rybářství Třeboň.

Potvrzuje tím pravidlo, že ryba je nejlevnější přímo u zdroje. Ceny u stánků zvyšuje přeprava, uskladnění nebo třeba poplatky za pronájem prostranství. První kádě s živými kapry se na náměstích i v ulicích jihočeských měst objeví už po neděli.

Zájemci o čerstvou sladkovodní rybu nepřijdou zkrátka ani na Štědrý den. Na mnohých sádkách v kraji totiž budou na opozdilce čekat ještě 24. prosince dopoledne.