Strakonický pivovar Dudák připravil na předvánoční trh dvě speciální piva. Na

Strakonický pivovar Dudák připravil na předvánoční trh dvě speciální piva. Na snímku ředitel pivovaru Jaroslav Tůma. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Strakonický Dudák pivařům zpříjemní svátky Čokoládovým a Vánočním pivem

  • 5
Strakonický pivovar Dudák, který je posledním pivovarem v zemi ve vlastnictví města, uvařil před Vánocemi netradiční nápoje. Na trh tento týden uvedl dvě netradiční piva - šestnáctistupňový Vánoční světlý speciál a třináctku Čokoládový speciál.

Podle ekonoma jsou zvláštní piva správnou cestou pro malý pivovar.

"Vánoční a Čokoládový speciál jsou piva určená pro mimořádné chvíle, jakými jsou blížící se vánoční svátky. Věřím, že speciály nebudou chybět na vánočním stole nebo při silvestrovské oslavě," vysvětluje sládková Dagmar Vlková důvody, proč se pivovar na břehu Otavy pustil do výroby netradičních piv.

První byl Šamp

Strakonický pivovar v minulosti vyráběl pro firmu Pivo Praha světlé ochucované pivo Šamp dokvašované v láhvi. Pivo míchané se šampusem bylo na trh dodáváno v třetinkových lahvích. Obsahovalo 5 procent alkoholu.

Nyní představil další dvě novinky:

Vánoční světlý speciál 16° s obsahem alkoholu 7,1 procenta a čokoládový speciál 13° s 5,3 procenty.

"Šestnáctistupňový Vánoční světlý speciál je pivo vařené z vody, ječného a žitného sladu a žateckého chmele. Obsahuje 7,1 procenta alkoholu. Čokoládový speciál je třináctistupňové pivo vařené z ječných sladů, praženého ječmene, čokoládového prášku a žateckého chmele. Má 5,3 procenta alkoholu," představila speciály Vlková.

Skalní pivaře speciály neosloví, dávají přednost klasice

Obě speciality mohou lidé koupit v podnikové prodejně u brány pivovaru v jedenapůllitrové PET lahvi.

"Novým pivním sortimentem dovršujeme letošní pivovarnický rok ve Strakonicích. Jsme rádi za naše skalní příznivce i nově příchozí. Jak jinak poděkovat za věrnost klientům a dodavatelům než novými výjimečnými pivy," komentuje ředitel pivovaru Jaroslav Tůma.

Strakonický pivovar Dudák připravil na předvánoční trh dvě speciální piva.

Skalní pivaře svou nabídkou pivovar zřejmě příliš neosloví. Ti dají přednost klasickým světlým nebo tmavým ležákům.

"Je to zajímavost, kterou budou chtít ochutnat spíše ženy. Stejné to bylo v době, kdy pivovar vařil pivo s příchutí šampusu," říká Jan Hlouška ze Strakonic.

Loni pivovar vyrobil přes 13 milionů půllitrů piva

Podle ekonomů se pivovar vařením nových netradičních moků vydal správnou cestou. "Malé pivovary, jakým je i ten strakonický, by se měly soustředit na vaření speciálních piv, protože mohou lépe a pružněji reagovat na poptávku na trhu než velké giganty, kterým se nevyplatí kvůli pár hektolitrům měnit výrobní program," komentoval ekonom Zdeněk Žižka.

Strakonický pivovar patří mezi menší tuzemské pivovary, zaměstnává 58 lidí. Založen byl v roce 1649 a Strakonice jej zprivatizovaly v roce 2005. Za loňský rok měl podnik obrat přes 106 milionů korun a vyrobil přes 66 tisíc hektolitrů piva, což je meziročně o téměř čtyři tisíce méně.

Loni investoval pivovar i do svého provozu - koupil novou linku na stáčení lahvového piva za více než 17 milionů korun. Letos investuje dalších 10,4 milionu korun.