Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Středoškoláci ve Veselí začínají v rámci výuky vařit vlastní pivo

  11:50aktualizováno  11:50
Střední ekologická a potravinářská škola ve Veselí nad Lužnicí má svůj vlastní minipivovar za 1,5 milionu korun. Stala se tak teprve druhou v republice, která má podobné zařízení pro výuku studentů. Plnoletí studenti budou pivo i degustovat, běžně ho ale nekoupíte. K mání bude jen na školních akcích.

Sládek Ivan Dufek stáčí se studenty čtrnáctistupňové pivo ve školním minipivovaru. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Minipivovar stavěli řemeslníci v krajské škole na jaře. Během prázdnin ho vyzkoušel školní sládek. "Teď začíná pravidelný provoz. Studenty, kteří se učí kvasnou chemii, máme ve třetím ročníku, takže je nejvyšší čas, abychom takové zařízení měli," uvedl ředitel školy Ladislav Honsa.

Vlastní pivovar je na českých středních školách výjimkou - dosud se s ním mohla chlubit pouze pražská Střední průmyslová škola potravinářských technologií Podskalská.

Minipivovar může najednou vyrobit maximálně padesát litrů piva. Šéfuje mu školní sládek Ivan Dufek, který už zkušebně uvařil první várky. Piva jsou nefiltrovaná, bez pasterizace.

Mají také své názvy, pod nimiž jsou registrována: osmistupňové pivo je Blatské výčepní, dvanáctka je Blatský ležák světlý a tmavý a světlé čtrnáctistupňové pivo má název Blatský švihák.

Školní pivo nebude běžně k mání

"Kromě piv, která se v Česku obvykle připravují, chceme dělat i piva speciální, aby nabídka byla co nejširší a aby se žáci nebáli experimentovat," sdělil zkušený sládek Dufek, který má za sebou letitou praxi v třeboňském Regentu a smíchovském Staropramenu.

Kvasné procesy jsou ve škole novinkou studijního oboru technologie potravin. Žáci absolvují praktickou výuku ve vaření piva v minipivovaru, budou také provádět laboratorní zkoušky v mikrobiologických a chemických laboratořích školy.

Studenti čtvrtého ročníku, kteří už jsou plnoletí, mají v osnovách také degustační zkoušky - budou testovat například říz, hořkost, vůni nebo barvu vlastní školní produkce. Čeká je i praxe v tradičních velkých pivovarech.

Školní pivo nebude běžně k dostání. Lidé je však budou moci ochutnat přímo ve škole třeba při dnech otevřených dveří, náborových akcích či výstavách.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Při druhé nehodě zemřely dvě ženy.
Při dvou dopravních nehodách na Strakonicku zemřeli tři lidé

V rozmezí necelých tří hodin se staly poblíž Volyně na Strakonicku dvě tragické dopravní nehody, které si vyžádaly tři lidské životy. Jedna se stala, když...  celý článek

Jiří Kučera jako první vyfotil divoké vlky na Šumavě.
První snímky divokých vlků ze Šumavy ulovil fotograf poblíž Modravy

Byli čtyři, před zimou vypadali v dobré kondici a s vlky, kteří před nedávnem utekli z výběhu v Bavorsku, neměli nic společného. Nedaleko Modravy se o víkendu...  celý článek

Budova Jihočeské vědecké knihovny na Lidické třídě v Českých Budějovicích.
Knihovna může žádat o dotaci, auta k ní dočasně dojedou po cyklostezce

K Jihočeské vědecké knihovně v Budějovicích budou auta jezdit dočasně z Mánesovy ulice kolem Malše. Díky tomuto rozhodnutí už nic nebrání tomu, aby knihovna...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.