Syslové z hlubocké zoo baví golfisty na hřišti v Karlových Varech

  • 2
Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou se zapojila do záchranného programu pro sysla a před dvěma týdny poslala dvacet čiperných hlodavců na jedno golfové hřiště v Karlových Varech, kde jich před deseti lety žilo plno a sysla tam mají i ve znaku.

Výběh syslů v hlubocké zoo patří v létě k nejoblíbenějším cílům návštěvníků. Mezi nesčetnými dírami na kopci s nízkým trávníkem je stále živo. Nenasytní hlodavci v hnědavém kožichu s velkýma očima a malýma ušima se neúnavně krmí zrním, zeleninou i trávou. Hrabou nory a utkávají se v četných šarvátkách.

„Ve výběhu máme asi třicet syslů. Je velice těžké to spočítat, protože nikdy nevidíte všechny najednou,“ říká Markéta Jariabková z hlubocké zoo.

Přitom ještě před dvěma týdny jich tu žilo o dvacet více. Část velké syslí rodiny ošetřovatelé pochytali a vypustili na golfovém hřišti v Karlových Varech.

Jihočeská zoologická zahrada je totiž zapojena do záchranného programu pro sysla, který koordinuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Zatímco v minulosti patřil hlodavec z čeledi veverkovitých v Česku mezi zemědělské škůdce, nyní je kriticky ohroženým druhem, který v zemi přežívá na posledních zhruba 35 místech.

Jedním z nich je právě karlovarské členité golfové hřiště. Jeho hráči jsou na soužití s hbitým hlodavcem zvyklí a sysla opírajícího se o míček najdete i na jejich webu.

„Před deseti lety jich tu bylo hodně. Byli až drzí, normálně se nechávali krmit na terase. Jenže v poslední době se nemnožili. Chceme je tu zachovat a teď čekáme, jak se u nás jihočeští sysli ujmou,“ popisuje sekretářka Lucie Krýslová z golfového klubu, která už nové přírůstky vídá na okraji hřiště i mezi jamkami.

Aby měla hlubocká zoo dost syslů do záchranného programu, přivezla si ze Slovenska dalších 57 do nového výběhu ve své záchranné stanici v Rozovech u Temelína.

„Když je odchytáváme, jsou docela agresivní. Používáme rukavice, protože se okamžitě zahryznou. A jejich kousnutí je docela bolestivé, jsou schopni vykousnout i kus masa z prstu,“ podotkla Jariabková.