Pekař Augustin Sobotovič a Martina Matějková.

Pekař Augustin Sobotovič a Martina Matějková. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

U Beránka už se pekl chleba, první bochníky ale pekař připálil

  • 0
Unikátní pec v domě U Beránka v Krajinské ulici v Českých Budějovicích má za sebou premiéru. Lidé z Občanského sdružení TAM-TAM v ní v pondělí upekli placky i chleba pro všechny příchozí. První bochníky ale připomínaly mouřeníny.

Občanské sdružení TAM-TAM pozvalo na premiéru své nové přenosné pece pekařského mistra Augustina Sobotoviče, který předvádí tradiční ruční pekařinu v obecní peci v Lenoře na Prachaticku.

S dozlatova vypečenými chlebovými plackami, které jsou hotové za pár minut, mohl být pekař spokojen. S chlebem to bylo horší. Už při prvním otevření pece bylo vidět, že bochníky zespodu černají. Když je asi po 50 minutách vytáhl, byly černé i na povrchu.

"Přiznám se, že jsem byl hozen do vody a snažím se plavat. A jak vidím, první plavání je dost kritické. Pec byla roztopená víc, než měla, a je to i moje chyba, že jsem se jí víc nevěnoval," svěřil se Sobotovič.

V pondělí slavnostně uvedli do provozu unikátní chlebovou pec v českobudějovickém domě u Beránka. Pekař Augustin Sobotovič učil zadělávat chléb Martinu Matějkovou.

V pondělí slavnostně uvedli do provozu unikátní chlebovou pec v českobudějovickém domě u Beránka. Pekař Augustin Sobotovič učil zadělávat chléb Martinu Matějkovou.

Bochníky s černou kůrkou však vůbec nestihly na vedlejším přípravném stole vychladnout. Pomocnice pekaře z nich velkým vroubkovaným nožem seškrábala zuhelnatělý povrch, překrojila je a porcovala na půlkrajíčky. Nestihla je ani skládat na ošatky, zájemci se pro ně natahovali rovnou na krájecí prkýnko.

"Chleba je výborný. Uvnitř kyprý, nafouklý, bublinkovitý a tvrdá křupavá kůrčička. Vůbec v něm není cítit hořká chuť připáleného povrchu," chválila horký chléb záchranářka Linda Burdová.

Někteří lidé ochutnávali chléb samotný, jiní si ho potřeli připravenou ostrou česnekovou pomazánkou. Po všech osmi bochnících se jen zaprášilo. Jen perfekcionista pekař kroutil nad svými prvními výtvory v nové peci hlavou a označoval je za mouřeníny.

"Prostě zdejší pec je šamotová a šamot pouští teplo rychleji než pálené cihly, z nichž je postavena lenorská pec. Pokud mě sem ještě pozvou, musím si na ni dát pozor," konstatoval Sobotovič.

Pec v Domě U Beránka má na starosti stavařka Martina Matějková. Dobroty bude péct každou první sobotu v měsíci, když je ve městě trh, i při dalších akcích.