Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V černé kuchyni se kdysi připravovalo pro panstvo i deset chodů

  9:10aktualizováno  9:10
Jak se vařilo za doby Rožmberků? Po tom pátral gastronomický specialista Petr Stupka a proto zavítal do černé kuchyně zámku v Jindřichově Hradci. Zjistil třeba to, že se tu před 500 lety obědvalo už v deset dopoledne a večeře se servírovala už tři hodiny po poledni.

Petr Stupka a kastelán Václav Bis (vlevo) si prohlížejí černou kuchyni jindřichohradeckého zámku. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Zámek Jindřichův Hradec se může pochlubit tím, že tu zůstala zachována unikátní kuchyně z roku 1500, v níž se před staletími připravovala krmě pánům z Hradce. 

"Topeniště s roštem a mocnými pláty a dva kotle jsou z konce 17. století,  ale i původní topeniště bylo uprostřed kuchyně, aby kouř stoupal vzhůru do klenutého prostoru. Stejně se linul kouř i z chlebových pecí, které tu byly už v 15. století. V horní části kuchyně se i udilo maso, protože to byl tehdy zaručený způsob konzervace masa, které se na stolech pánů z Růže konzumovalo hojně," vysvětlil kastelán zámku Václav Bis.

Z čeho se vařilo na konci 16. století

Z polí byl k dispozici ječmen, pšenice, žito, oves, hrách, proso, pohanka a mák. Ze záhonů mrkev, řepa, cibule, zelí, česnek, okurky, kapusta, tykve a také kopr, petržel, majoránka, koriandr i šafrán a také melouny či jahody. 

Byla také hojnost jablek, hrušek a švestek. Ze statků byla drůbež, hovězí dobytek a prasata a také mléko, sýr a máslo. Ovčíny zásobovaly dvůr jehněčím, skopovým i mlékem. Páni z Hradce měli hojnost zvěřiny i oblíbeného menšího ptactva. V zásobách byly běžně i lesní plody, semínka a bobule. Jedly se i ryby i jiná vodní havěť jako raci nebo škeble.

Z Lince vozili formani holandské a italské sýry, norimberský perník, sladkosti, bílý cukr, exotické koření nebo subtropické ovoce. V Dolních Rakousích se nakupovalo víno. Díky zavedenému obchodu se na stůl jihočeských velmožů dostávalo zboží z Uher, Francie, Středomoří i dalekých končin.

I v dnešní době se ale v černé kuchyni vaří. Ožívá zejména v době adventu. "Napečeme tu vždy stovky placek a máme punč, prostě to tu ožije a voní," říká kastelán.

V černé kuchyni pracovalo vždy asi deset kuchařů, kuchtíků a pomocníků.  "Všechno řídil, kontroloval a také zapisoval kuchmistr. Ten také jako jediný z personálu bydlel přímo na zámku. Ostatní kuchaři a pomocníci přebývali ve městě," podotýká Bis.

Petr Stupka zkouší, jak se asi vařilo kuchtíkům v černé kuchyni jindřichohradeckého zámku.

Petr Stupka zkouší, jak se asi vařilo kuchtíkům v černé kuchyni jindřichohradeckého zámku.

Zastávat post šéfkuchaře, čili kuchmistra nebylo jednoduché. Vždyť jenom panstvu se připravovalo podle instrukce z roku 1596 deset chodů tedy deset různých pokrmů a v hierarchii postů a pozic se jejich počet snižoval.

Nesnědené pokrmy z tabulí výše postavených se po úpravě servírovaly na stoly níže etablovaných strávníků. Na nejníže postavené služebnictvo pak zbyla jen zeleninová kaše s kroupami či hrachem, zelí a chleba a jen tu tam nějaký kousek vařeného masa či pečeně.  Oběd se podával kolem desáté dopoledne a k večeři svolávalo troubení či zvonění už na třetí hodinu.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Strážci NP Šumava procházejí po břehu řeky Křemelná.
Turistů na Šumavě stále přibývá. Vracejí se i na místa, kde už byli

V minulých letech rostla návštěvnost Šumavy meziročně až o pětinu. Letošní rok nebyl tak dramatický, přesto lidí v národním parku stále přibývá. Startuje...  celý článek

Při druhé nehodě zemřely dvě ženy.
Při dvou dopravních nehodách na Strakonicku zemřeli tři lidé

V rozmezí necelých tří hodin se staly poblíž Volyně na Strakonicku dvě tragické dopravní nehody, které si vyžádaly tři lidské životy. Jedna se stala, když...  celý článek

Ředitel Samsonu Daniel Dřevikovský.
Zákazníci se k nám začínají vracet, říká ředitel pivovaru Samson

V Českých Budějovicích platívalo, že od jihu po Rudolfovskou třídu vládne Samson, dále pak Budějovický Budvar. Samson však ustoupil ze slávy. Významnou pozici...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.