Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Hluboké přestavěli hotel na pivovar. Můžete tam ochutnat Tři krále

  10:05aktualizováno  10:05
Na náměstí u kostela stojí dům se zelenou fasádou a velkým nápisem Pivovar Hluboká. Když vkročíte dovnitř, po levé straně uvidíte výčep. Hned vedle je varna oddělená skleněnou stěnou, takže návštěvníci mohou od stolů sledovat výrobu piva. Do Hluboké nad Vltavou se po více než 100 letech vrátila výroba piva.

V Hluboké nad Vltavou otevřeli pivovar. Na snímku jsou spolumajitelé Milan Hájek (vlevo) a Michael Macháček. | foto: Marek Podhora, MAFRA

V pivovar se změnil historický sál někdejšího hotelu Obec, který vyrostl na počátku 20. století na popud Adolfa Josefa Schwarzenberga.

Lidé tu mohou ochutnat spodně kvašený ležák. „Pustili jsme se do toho, abychom zachránili krásný dům v centru města. Zároveň jsme chtěli navázat na slavnou tradici vaření hlubockého piva. Ta sahá až do 15. století,“ vypráví osvé motivaci k založení pivovaru Michael Macháček, jeden ze spolumajitelů, který ve městě provozuje ještě svou restauraci.

Fotogalerie

Se společníkem Milanem Hájkem přivítal ve čtvrtek na slavnostním otevření hosty v prvorepublikových čepicích s kšiltem a šálou. Den předtím pivovaru požehnal místní farář Tomas van Zavrel.

Po dvouletém úsilí se oběma mužům podařilo na svátek Tří králů natočit první várku. Piva tak nesou jména Kašpar, Melichar a Baltazar - hlubocký ležák 12° polotmavý, ležák 11° světlý a ležák 13° tmavý speciál.

„Na Velikonoce možná překvapíme bylinkovými anebo naopak silnějšími svrchně kvašenými kousky. Zatím jsme se ale přiklonili ke spodně kvašenému ležáku,“ vysvětluje Macháček, který hlubocké pivo sám chuťově vnímá jako příbuzného Plzně a vzdáleného bratrance Budvaru. „Každá várka bude trošku jiná, snažíme se reagovat na názory štamgastů,“ dodává.

Koncová cena piva na čepu zatím podle jeho slov nepřesáhne 40 korun. Ležák vyrábějí z hanáckého sladu a z žateckého chmelu, jedné z nejslavnějších českých odrůd.

U vzniku piva stál sládek Miloslav Valenta. Začínal v budějovickém Budvaru a řemeslo provozoval i na Kubě. Nyní se věnuje minipivovarům v rozjezdu. Receptury tří králů jsou právě jeho dílem.

„Ještě uvidíme, jestli budou chtít majitelé dělat pivní speciály. Například v Krumlově jsme na Vánoce udělali badyánové pivo, které všem moc chutnalo,“ říká Valenta.

Roční výstav plánují Hlubočtí zhruba tisíc hektolitrů. „Technologicky i stavebně jsme připraveni zajistit rozšíření s možným výstavem až do dvou tisíc hektolitrů za rok,“ odhaduje Macháček.

Hlubocké pivo zůstane ve své domovině, majitelé o jeho vývozu neuvažují. Hlavním odbytištěm bude samotný pivovarský šenk a přilehlá letní zahrádka, zároveň dvě další restaurace v centru. Pivo se bude také stáčet do PET lahví pro místní zimní stadion.

Majitelé předpokládají, že investice do hlubockého pivovaru by se jim mohla vrátit do deseti let. „My hlavně prožíváme euforii, že se to podařilo vybudovat. Samozřejmě chceme mít nejlepší pivo v galaxii,“ říká s nadsázkou Michal Macháček.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek.
Muž zemřel po rvačce v baru. Pravou příčinu jeho smrti objasní pitva

Až nařízená soudní pitva snad objasní příčinu smrti šestačtyřicetiletého muže, který zemřel v sobotu po rvačce v baru v Soběslavi na Táborsku. Není totiž...  celý článek

Tři zloději ukradli v budějovickém IGY dvanáct mobilů za více než 200 tisíc...
Tři zloději utíkali s mobily za 200 tisíc. Jeden se srazil s policisty

Tři maskovaní muži přepadli ve středu večer obchod s elektronikou v Českých Budějovicích. Ukradli dvanáct mobilních telefonů v celkové hodnotě přes 200 tisíc...  celý článek

Polomy na Šumavě v okolí Nové Pece. Na snímku je silnice do Jeleních Vrchů.
Kvůli srpnové vichřici budou na Šumavě zavřené některé stopy pro běžkaře

Srpnová vichřice poničila na Šumavě 120 tisíc kubíků dřeva v místech, kde se smí těžit, další tisíce kubíků pak zetlejí v bezzásahových oblastech. Některé...  celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.