V prachatické cukrárně Vanesa našla Státní zemědělská inspekce myší trus mezi korpusy dortů. | foto: Marek Podhora, MAFRA

V prachatické cukrárně našli inspektoři myší trus mezi korpusy dortů

  • 8
Před lety bývala pojmem a zákazníky tam lákaly především prvotřídní kremrole. Minulý týden ale kvůli porušení hygienických předpisů uzavřela prachatickou cukrárnu Vanesa Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Důvodem bylo značné množství trusu hlodavců, který se nalézal nejen na podlaze a v rozích místnosti ve výrobní části podniku, ale i mezi rozpracovanými korpusy dortů s krémem,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Dodal, že v podlaze našli inspektoři také otvor, kterým se mohly myši dostávat do podniku.

Uzavření známé prachatické cukrárny ale trvalo jediný den. Ve čtvrtek do podniku v historickém domě u Dolní brány znovu chodili zákazníci. „Všechny nedostatky, které inspekce zjistila, jsme do 24 hodin odstranili, takže není nejmenší důvod k tomu, aby byla cukrárna zavřená,“ sdělila majitelka Miroslava Kuřátková. Ta s cukrařinou začala už před osmadvaceti lety.

Ve svém podniku zákusky i sama peče, takže jsou denně čerstvé. „Chápu, že inspektoři kontroly provádějí, je to ostatně jejich práce,“ podotkla Kuřátková. Víc už nechtěla celou záležitost komentovat.

Že je ale Vanesa stále cukrárnou, o které se mezi obyvateli města mluví, dokazoval včera zájem lidí o její osud. „Byla bych nerada, kdyby ji zavřeli natrvalo. Chodila jsem tam kolegyním často pro kremrole a několikrát jsme tam zašly i na pohár. Na všem jsem si vždy pochutnala,“ řekla Petra Vojtová.

Mnozí se shodli, že cukrárna byla nejoblíbenější v době po revoluci. „To tam chodilo snad celé město. Bylo to oblíbené místo, které lidé navštěvovali často a rádi. Dnes už je zřejmě zájem o něco menší i proto, že tu funguje víc kaváren,“ myslí si Jitka Bestrejková z nedalekého pekařství na Kostelním náměstí.

Podle dalších ale cukrárna v poslední době upadá. „Já už jsem tam nebyl hodně dlouho. Dnes už mě to neláká, znám mnohem přívětivější místa, kde si dát kávu a nějakou sladkost,“ řekl Josef Šimák.