Odpadky všeho druhu vylovili z kašny zaměstnanci firmy ČEVAK, která nyní barokní památku připravuje na zimu.
"Letos bylo v kašně méně nepořádku než obvykle. I mincemi lidé šetřili. Asi kvůli krizi," popisuje s úsměvem technik ČEVAKu Roman Švadlena, zatímco vysokotlakou hadicí čistí sochy. "Řas tu bylo ale požehnaně," dodává.
Pracovníci firmy Čevak zahájili pravidelnou přípravu Samsonovy kašny na zimu čištěním od řas a vybíráním naházených odpadků.
Ostatní zaměstnanci mezitím košťaty hrnou vodu do výpusti. "Dno kašny je totiž z kopce a její nejnižší bod je pod její úrovní," vysvětluje Švadlena.
Přes zimu bude v kašně čeřič vody, který zabrání jejímu úplnému zamrznutí. "Když ale teplota klesne pod deset pod nulou, musí naši zaměstnanci několikrát denně led rozbíjet palicemi," popisuje mluvčí ČEVAKu Jitka Kramářová.
Samsonova kašna pojme čtvrt milionu litrů vody, její údržba stojí ročně 150 tisíc korun.