Studenti Jihočeské univerzity budou mít v menze vlastní pizzerii. Ilustrační foto

Studenti Jihočeské univerzity budou mít v menze vlastní pizzerii. Ilustrační foto | foto: shutterstock.com

Vylepšená menza jihočeské univerzity bude mít i vlastní pizzerii

  • 0
Jídelna Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích bude mít od nadcházejícího akademického roku kapacitu větší o 200 míst a například i samostatnou pizzerii. Studenti si tak budou moci odnést italskou specialitu i s sebou v krabici.

Studenti Jihočeské univerzity se mohou v menze těšit na pestřejší jídelníček a víc místa u stolů. Zatímco do června jim nabízela ve svých jídelnách 460 míst, od nového akademického roku se jejich počet skoro o polovinu zvýší.

"V přízemí přibude 200 nových míst v minutkové a pizza jídelně. S jejich výstavbou jsme začali poslední týden v červnu a do 5. září je chceme mít hotové," uvedl ředitel Kolejí a menz Jihočeské univerzity František Vrtiška.

Zatímco menší minutková jídelna se 60 místy už v menze fungovala, pizzerie tam bude zcela nová. Kuchaři v ní mají lákat strávníky nejen na tradiční italskou dobrotu přímo v jídelně, ale připraví také pizzu do krabice. Stavba obou jídelen i s vybavením vyjde na 6,5 milionu korun.

"Určitě občas zajdu i na pizzu, mám ji ráda. Je to další rozšíření nabídky menzy, i když už je docela široká. Problém je, že kombinace jídelníčku jsou pořád stejné a některá jídla nejsou nic moc: třeba kuře s bramborami a zelím stojí vždy proti buchtičkám se šodó," svěřila se studentka Tereza z filozofické fakulty. Kuchaře naopak nejvíc chválí za skvělou brokolici se sýrovou omáčkou a dobré polévky.

Menza denně připraví přes šest tisíc jídel

Menza Jihočeské univerzity patří mezi nejefektivněji využívané stravovny vysokých škol. Její 64členný kolektiv připravuje denně okolo čtyř tisíc jídel pro univerzitu a dalších 1 600 až 1 700 snídaní, obědů a večeří pro pacienty budějovické nemocnice a 800 až 900 obědů pro její zaměstnance.

"Díky tomu, že menza vaří 365 dní v roce, můžeme studentům nabídnout nejlepší ceny na hotová jídla ze všech vysokoškolských stravoven v Česku," tvrdí Vrtiška.

Studenti poodědvají za 30 korun

Studenti Jihočeské univerzity se vejdou s polévkou a hlavním jídlem do třiceti korun. Pokud se chtějí rozšoupnout nějakou specialitou, třeba kroketami s větším kusem masa, zaplatí za ni 42 korun. Strádat hladem nemusejí ani ti, kteří jsou odkázáni na nějakou dietu - menza nabízí čtyři druhy, které stojí shodně po 25 korunách.

Některá jídla si musejí strávníci menzy objednávat den předem na dotykových obrazovkách, týdenním snímači nebo na internetu, ale i bez objednávky si mohou přímo v menze vybrat ze tří hotových obědů a dvou minutek.

"Před pár lety jsme pro univerzitu vařili asi třetinu jídel. Jenže to byla jen přírodovědecká a zemědělská fakulta. Dnes tu přibyla ekonomická i filozofická fakulta a v kampusu se učí i řada předmětů nové fakulty rybářství a ochrany vod, která sídlí ve Vodňanech. Proto strávníků v menze výrazně přibylo," shrnul Vrtiška.