Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: V hotelu u Krumlova si vyrábí vlastní whiskey, sudy mají z Ameriky

  17:16aktualizováno  17:16
V malém sklípku nedaleko Českého Krumlova je pečlivě uloženo několik sudů. Původně po léta ležely ve sklepích slavné americké destilérky Jack Daniels. Dnes jsou na nich jiné nápisy: Single Malt Svach. Vlastní whiskey si totiž začali vyrábět v hotelovém resortu Svachova Lhotka.

Podobnou destilérku v Česku nenajdete. I proto, že výroba poctivé whiskey je velmi náročná. Jeden 190litrový sud je sto hodin práce. Pak už jen počkat pár let, než může jít nápoj k zákazníkovi.

„Je to dlouhodobá investice, jejíž návratnost se nás v podstatě netýká. Vrátí se to tak šesté generaci,“ říká s úsměvem jednatel resortu Svachova Lhotka Václav Cvach. „Pro nás je to hlavně zajímavost, přidaná hodnota, která je originální. Zisk bychom měli generovat jinde. Doplňuje to nabídku našeho resortu,“ dodává.

Fotogalerie

Zatím mají ve sklepě necelých 500 litrů single malt whiskey, jeden sud žitné a 250 litrů nakuřované. Celkem necelých tisíc litrů. Během pár let by zde mělo být až 150 sudů. „Bude trvat určitě tři čtyři roky, než to naplníme. Budeme muset udělat v budoucnu ještě jeden sklep,“ naznačuje Cvach.

Sudy po Jacku Danielsovi nejsou jen zajímavost. Má to svůj hluboký význam. A je to velká rarita. Běžně se z Tennessee vozí do Skotska, v kontinentální Evropě na ně nenarazíte.

„Whiskey se nedává do nových sudů, ale do těch po bourbonu, který zraje rok. Dřevo je pak nasáklé destilátem a znovu se to tak vypálí,“ popisuje technolog ve Svachovce Martin Hrubeš. Sudy od Jacka Danielse jsou mnohem vzácnější, protože v nich je whiskey nejméně tři roky. A to má na výsledný produkt zásadní vliv.

I proto je o tyto sudy, které jsou ze dřeva starého 80 až 120 let, obrovský zájem. Nedá se k nim téměř dostat. Na Svachově Lhotce se to podařilo díky tomu, že tamní šéfkuchař pracoval ve vyhlášené skotské restauraci a vytvořil si tam dobré jméno a kontakty.

Ročně se ze sudu odpaří dvě až tři procenta - Andělská daň

„Whiskey je v sudu minimálně tři roky. Rozdíl v sudech poznáte již po měsíci,“ poukazuje Hrubeš na zásadní vliv. Aby to nebylo úplně jednoduché, na tvorbě chuti se podílí i umístění sudu ve sklepě. Je rozdíl, jestli je sud u stropu v jednom rohu, u dveří, či na zemi na druhé straně. Vliv má vlhkost, teplota, proudění vzduchu.

Ve Svachově Lhotce tak mohou zkoušet, které místo ve sklepě bude nejlepší. Ale dřív než v prosinci 2018 whiskey nebude. Tři roky je minimum, aby se výsledný produkt mohl jmenovat whiskey. Ovšem starší je samozřejmě lepší.

Whiskey v sudu se však odpařuje, takže postupně ubývá. Ročně dvě tři procenta objemu. Říká s tomu Andělská daň. Klesá obsah alkoholu, který nesmí být méně než 40 procent. Takže nejde sud zavřít ve sklepě a na sto let na něj zapomenout.

Jak přesně bude whiskey Svach chutnat, to je otázka let. „Není to o tom, že nevím, co chceme. Ale proces zrání ovlivňuje místo a podmínky, které v něm panují,“ zdůrazňuje technolog Hrubeš.

První dva sudy jsou z roku 2015. „Oba máme dva syny, tak ty budou pro ně,“ říká s úsměvem Cvach.

Autor:



Nejčtenější

Majitel části hřiště si ohradil pozemek, kůly zabetonoval před brankou

Majitel čtvrtiny fotbalového hřiště v Přešťovicích  si svůj pozemek ohradil...

Jámy a v nich zabetonované železné kůly vyrostly takřka přes noc na fotbalovém hřišti v Přešťovicích na Strakonicku....

Čech předčil při prestižní soutěži v USA většinu vojáků Národní gardy

V běhu na tři míle desátník Mrocek suverénně zvítězil.

Dopadl lépe než většina reprezentantů Národní gardy z amerického státu Nebraska. Jen jeden muž byl na tom v prestižní...



Soud zrušil záměr převést vepřín v Letech na stát, kupní smlouva však platí

Velkokapacitní vepřín na místě bývalého romského koncentračního táboru v Letech...

Rozhodnutí o záměru převodu vepřína v Letech na Písecku na stát není platné. Takový je verdikt Krajského soudu v...

Placené provozování života v Krumlově má ohlas, části místních projekt vadí

Kateřina Šedá v českokrumlovské Široké ulici, kde bude během jejího projektu...

Vlnu kritiky od místních, ale i nadšené ohlasy vyvolal projekt Kateřiny Šedé s názvem UNES-CO. Umělkyně se v něm věnuje...

Z Písku by mohlo být malé Brno, věří ekonom České národní banky

„S bývalými spolužáky jsem stále v kontaktu. Stejně jako oni, i já v sobě...

O České národní bance, o podnikání na jihu Čech i o svém rodném městě v rozhovoru pro MF DNES mluvil ekonom Petr Král....

Další z rubriky

Bez tunelu pod nádražím hrozí v Českých Budějovicích kolaps dopravy

U Mánesovy ulice je naplánovaná patrová křižovatka. Pod zemí má mít silnice...

Více než miliarda korun je cena za podjezd pod nákladovým nádražím v Českých Budějovicích. Má být hotový stejně s...

Máme pět let na to dokázat, že je tuzemák nezávadný, říká šéf likérky

Josef Nejedlý je ředitelem jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz. Ta vyrábí...

Likérka Fruko-Schulz z Jindřichova Hradce vyrábí populární tuzemák 150 let. Ještě před pár dny však hrozilo, že bude...

Obojživelníkům v Písku postaví podchody a zábrany za téměř dva miliony

Obojživelníků, kteří putují přes ulici Na Trubách, v posledních letech přibývá.

V Písku postaví podchody pod silnicí v ulici Na Trubách, aby žáby, ropuchy i čolci mohli bezpečně putovat z lesů k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz