Regionální potravinyVítězové na jihu Čech: Zlatá niva (Madeta) |
Z jihočeských potravin se oceněním Regionální potravina chlubí šest výrobků: například sýr Zlatá niva, chléb Boubín nebo myslivecká paštika. Kromě Regionální potraviny jsou zároveň nositeli loga Chutná hezky jihočesky, které uděluje místní agrární komora už čtyři roky.
„Regionální potravina na toto ocenění navazuje. Chutná hezky jihočesky bylo pilotním projektem, z nějž se ministerstvo inspirovalo,“ vysvětlila ředitelka regionální agrární komory Hana Hricová.
Podle zástupců firem, jež tyto místní značky získaly, mají podobné akce smysl. Díky nim totiž jejich výrobky objevili další zákazníci. „Pomáhá nám to v propagaci. S paštikou podobnou té myslivecké jsme se zkoušeli na trhu uplatnit už v roce 2007. Za rok jsme ale prodali jen 50 kilogramů. Letos to od června bylo už 300 kilo,“ porovnal jednatel firmy Mauz-výroba Karel Karda. Právě s tímto výrobkem letos společnost z Hluboké nad Vltavou uspěla v obou soutěžích.
Oceněné Regionální potraviny ze všech koutů Česka se poprvé představily v srpnu na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Pavilonem tehdy prošlo okolo deseti tisíc lidí.
Ministerstvo si zde také nechalo udělat i průzkum, kterého se zúčastnilo 1 130 lidí. Přestože značka znázorňující českou přírodu a krajinu vešla ve známost teprve na začátku léta, její zavedení už tehdy ocenilo 87 procent dotázaných.
Až 95 procent návštěvníků Živitelky uvedlo, že dává přednost produktům od regionálních výrobců. Jen pět procent lidí se o původ potravin nezajímá.
Na jihu Čech už naplno běží kampaň, která má zákazníky s oceněnými výrobky seznámit. Kromě reklam na ně upozorní i nejrůznější ochutnávkové stánky či poutací cedule a šipky v obchodech.